24.11.21
Att inkludera hållbarhet i alla led
Vi är alla smärtsamt medvetna om att bygg- och anläggningssektorn står för en femtedel av Sveriges klimatpåverkan och att det krävs förändringar. Både stora och små. I samklang med lagkraven gör Forsen det vi kan för att skapa hållbarhet i alla våra projekt.
För vissa känns det säkert enklast att ge upp. När det nu i stort sett står klart att vi kommer missa Parisavtalets mål om en global temperaturökning på max 1,5 grader, är det kanske lätt att vilja plocka av sig rustningen då det ändå känns lönlöst. Eller så gör man tvärtom och rustar upp. Och det är precis så vi resonerar på Forsen. Med vår vision i ryggen, ”ett samhälle bättre byggt”, har vi som företag en stor möjlighet att påverka framtiden. Och vi börjar på hemmaplan med att göra det vi kan för att inkludera hållbarhet i våra projekts alla delar och skeden. Vi ger råd till våra kunder om hur de kan förbättra sitt projekt eller uppdrags hållbarhet ur samtliga aspekter, med hållbara lösningar.
Men för att kunna råda våra kunder och ta vårt ansvar i branschen måste vi själva ge oss rätt förutsättningar och strategier för att göra det vi kan. Mycket handlar om att utbilda, trygga och medvetandegöra våra egna bygg- och projektledare så att de kan bli mer hållbara i sitt dagliga arbete.
Som ett stöd i dialogen med kund har vi tagit fram en matris som kallas ”20 frågor”, som vi lanserat på samtliga Forsens kontor. I det här dokumentet har vi listat olika hållbarhetsåtgärder som man kan ta med sig in i projekt. Det kan handla både om vad planeten i allmänhet och beställaren i synnerhet tjänar på olika åtgärder och vad investeringen innebär. Åtgärderna kan handla om allt från insektshotell, miljöcertifieringar, återbrukssamordning eller hållbara materialval. Vi tror att våra ”20 frågor” kan hjälpa Forsens bygg- och projektledare att känna sig mer bekväma med att lyfta frågor om hållbarhet och på så sätt ta dialogen med kund, både i nya och befintliga projekt.
Vi har också utvecklat en strategi för att kunna mäta hur mycket vi jobbar med hållbarhet. Satsningen kallar vi ”Gröna träd” och innebär att våra uppdrag liknas vid träd. Ju fler hållbara val som görs inom ett projekt desto grönare blir trädet.
Till det kommer internutbildningen ”Hur man blir en mer hållbar projektledare och byggledare” och vi lyfter ständigt frågan om hållbarhet på möten och i många andra diskussioner. Ett exempel är att vi två gånger i månaden, på våra morgonmöten, visar på goda exempel från projekt som vi kan dra lärdomar av och fylla på erfarenhetsbanken med.
Allt vi gör, både internt och externt, gör vi med Forsens mål om att bli klimatneutrala 2035 för ögonen. På vägen dit är det en självklarhet för oss att vara en hållbar samhällsbyggare och försöka påverka utvecklingen åt rätt håll. Och hela tiden öka takten. Att alla inte kan göra allt men att alla kan göra något stämmer verkligen mer än någonsin just nu.