24.03.27
Effektivt och hållbart vägunderhåll
Möt Jan-Olof Hökfors som är projektledare på Forsen i Luleå. Jan-Olof berättar om sin roll som projektledare samt att få vara med och bidra med åtgärder som är kostnadseffektiva och hållbara.
Min roll på Forsen är projekt- och byggledare. Idag sitter jag och arbetar i princip på heltid på ett avtal som resurskonsult åt Trafikverket Beläggningsunderhåll. Vår grupp består av sex personer och det jag själv främst arbetar med är åtgärdsinventering av vägar, framtagning av förfrågningsunderlag samt byggledning. Att få vara med och bidra med åtgärder som är kostnadseffektiva och hållbara känns inspirerande.
Vad som är utmanade är storleken på vårt arbetsområde vilket är Norrbottens län som mäter upp ca 99 000 kvadratkilometer (drygt 20 % av Sveriges yta). Detta är cirka 15 gånger större än till exempel Stockholms län eller större än hela Ungern. Det är inte vägar på alla dessa kvadratkilometrar men centrum av vägnätet i Norrbotten ligger någonstans ca 5 mil söder om Gällivare vilket innebär ca 20 mil enkel väg för min del.
Åtgärdsinventeringen innebär att man i fält är ute och bedömer vilka åtgärder som krävs för att åtgärda olika dåliga partier på en viss utvald vägsträcka. Vi bedömer även skick på vägtrummor samt åtgärder för dessa. Olika saker måste inventeras olika tider på året, t.ex så måste man inventera var tjälen lyfter på den tiden av året då tjälen fortfarande är kvar i backen medan t.ex vägtrummor och dikning kräver barmark.
Bilen är vår arbetsplats där den ena sitter och knappar in tänkta åtgärder för att förbättra vägen på en dator och den andra kör bilen. Vid inventeringen så är det rätt krävande att köra då man hela tiden måste ha uppsikt både framåt och bakåt gällande trafiken och ändå ha fullt fokus på vägen för att inventeringen ska bli av bra kvalitet.
Det pågår varje år ca 10–15 entreprenader och lika många inventeringar utspridda över hela länet så de blir mycket bilkörning. Jag arbetar närmast med en kollega som heter Jens som har en likadan roll som min och vi hänger ihop i stort sett under hela barmarkssäsongen förutom vid byggledningen som vi sköter själva.
Under senhösten och vintern sammanställer vi våra inventeringar och tar fram de förfrågningsunderlag som sedan skall gå ut på upphandling. Den kommande sommaren byggleder vi sedan de upphandlade entreprenaderna.
Att få vara med i hela denna process från urval av problematiska vägsträckor till dess att slutbesiktning av dess entreprenad skett och samtidigt se att vi gör stor skillnad för trafikanterna känns stimulerande.
/Jan-Olof Hökfors, projektledare på Luleåkontoret