18.04.13
FFW: Living in a box
Bostadsbristen i storstäderna kräver kreativa lösningar – det är de flesta överens om. Ett av de mer iögonfallande exemplen finns i Hallonbergen utanför Stockholm. Där har 65 uttjänta fraktcontainrar gjorts om till studentbostäder. Och nu är flera kommuner intresserade.
Den här artikeln är från vårt magasin FFW – Forsen Forward. Magasinet innehåller framtidsspaningar och spännande intervjuer. Vill du ha ett exemplar Forsen Forward, klicka här. Kostnadsfritt så klart. Artikeln är från förra årets nummer. Ett nytt nummer utkommer i juni, 2018.
Elman Azari på företaget Xlnt Living jobbade med att göra om vindsvåningar till bostäder, och personalrummen bestod ofta av containrar uppställda på gatan. Det var då han fick idén att bygga bostäder på samma sätt.
– Det är ju samma princip – bygga en yta i ett befintligt skal. Och när kvadratmeterpriserna för de här vindsvåningarna började sticka iväg upp emot 150 000 kronor kände jag att jag hellre ville bygga ekonomiskt för dem som verkligen behöver en bostad. Lösningen blev mobila bostäder i gamla fraktcontainrar.
– Att de är mobila innebär att de är förproducerade och monteras på plats. Men det är riktiga bostäder med både kök och badrum, inga byggbaracker. Först ut att prova den här lösningen var Sundbybergs stad. I stadsdelen Hallonbergen står två rader med containrar ovanpå varandra. Spiraltrappor i metall leder upp till trädäck som sträcker sig framför dörrarna.
– Vi är fastighetsägare och sköter den tekniska förvaltningen medan kommunen anvisar marken. Uthyrningen sker i samarbete med studentorganisationerna och Stockholms bostadsförmedling, säger Elman Azari.
Eftersom bostäderna är mobila har de tillfälliga bygglov, vilket innebär att de kan stå där i minst fem och maximalt femton år. Det betyder också att det är lättare att få tillstånd att bygga dem, och nu har Elman Azari fått förfrågningar från fler håll.
– Vi har fått markanvisningar för 88 lägenheter i Barkarby och närmare 150 i Kallhäll. Här lanserar vi det som vi kallar för Sunt boende, där Sunt står för Studenter, Ungdomar, Nyanlända och Tillsammans. Vi bygger för socioekonomiskt utsatta människor och kan hålla hyrorna nere genom det här sättet att bygga. Den här gången blir det dock inga containrar. Men det handlar fortfarande om mobila bostäder, som kan monteras och demonteras på platsen.
– Det är svårt med logistiken för så många containrar, så nu bygger vi stålramarna själva på vår fabrik i Tallinn. Då har vi också kunnat ändra måtten lite. De nya bostäderna är en meter bredare, vilket gör att alla rum inte behöver ligga i fil.
De mobila bostäderna går snabbt att bygga, är billigare än vanliga lägenheter och uppfyller Boverkets krav på energiförbrukning.
– När vi bygger i Barkarby är målsättningen att vi ska ligga på halva förbrukningen av tillåtna 55 kilowattimmar per år och kvadratmeter.
Nackdelen är förstås att bostäderna får stå kvar i max femton år.
– Men vi i Stockholmsregionen måste tänka lite mer tillfälligt och flexibelt. Allt kan inte byggas för att stå i hundra år, och i Boverkets rapport om bostäder för nyanlända tar de upp modulbostäder som en lösning, säger Elman Azari.
Skribent: Krister Insulander