18.11.14
Fortsatt samarbete med My Dream Now: Tre nya klasscoacher från Forsen
– Det låter som en klyscha, men vi gick in i det här samarbetet för att vi vill bidra till ett bättre samhälle. Och alla vi som var klasscoacher under året har samma positiva upplevelse. Så för oss på Forsen var det självklart att fortsätta samarbetet med My Dream Now, säger Bengt Johansson, klasscoach och vd för Forsen.
Inför läsåret 2017-2018 inledde vi ett samarbete med organisationen My Dream Now. Deras klasscoachprogram hjälper elever i områden med hög arbetslöshet att förstå sina möjligheter – målet är att öka elevernas motivation att jobba för att nå sina mål och få ett arbete efter studierna.
– En del ungdomar vet inte ens vilka yrken som finns där ute. Och många kan komma långt bara det finns någon som tror på dem. I byggbranschen finns ju också många jobb – allt från en del hantverksjobb som du kan få direkt efter gymnasiet till mer kvalificerade tjänster som projektör eller projektledare, säger Fredrik Blid, en av våra fyra klasscoacher ifjol.
Fredrik och de andra klasscoacherna från Forsen träffade sin respektive klass fyra gånger under läsåret – en positiv upplevelse som också gav nya insikter, bland annat i hur stolta eleverna är över sitt närområde.
– Jag fick massor av energi av ungdomarna. Och när vi i början av maj avslutade året med ett studiebesök på ”mitt” Forsenprojekt sade flera av eleverna att de är intresserade av att jobba i vår bransch. Och då känns det verkligen att vi kan göra skillnad.
Därför fortsätter vårt engagemang även i år. Helena Staaf, erfaren projektledare, är en av årets tre klasscoacher. Under året kommer hon att träffa klass 7 i Enbackaskolan i Tensta fyra gånger.
– Jag blev intresserad av flera skäl. Dels för att jag tror att jag kan bidra till att ge de här barnen och ungdomarna en ljusare framtidstro. Men också för att själv få inspiration och energi i vardagen.
Som kvinna i byggbranschen hoppas Helena att kunna vara en förebild för tjejerna i klassen, och även påverka de killar som saknar högutbildade yrkesverksamma kvinnor i sin närhet.
– Själv har jag gått min egen väg och valt en utbildning och bransch som ingen i min familj gjort tidigare och där jag som kvinna tillhört en minoritet. Jag tror också att jag som tonårsförälder har en förståelse för en del av deras vardag och kan relatera till det, säger hon.
Vid hennes första besök var temat drömmar. Eleverna fick klippa i tidningar och göra collage av sina drömmar för att sedan tolka dem tillsammans.
– Det var spännande och lite nervöst, en helt ny situation för mig. Men det kändes lugnt och avspänt. Vi gick runt och pratade med eleverna och det var lätt att få kontakt med de flesta. Så jag kommer nog att lära känna dem ganska väl under året.
Vår vd Bengt Johansson betonar också vikten av att ge eleverna förebilder, något som motiverade honom under tiden som klasscoach.
– Om vi kan plantera ett frö hos de här eleverna, att våga studera och våga leva sina drömmar, så kommer det att hjälpa både dem, Forsen och samhället i framtiden.