22.12.14
Schaktfritt byggande - smart miljöval
Schaktfria metoder påverkar knappt infrastrukturen. Du slipper stänga av vägar och gräva upp planteringar eller stenbeläggningar. Boende i området, bilister och butiksägare påverkas minimalt och kommer att vilja tacka dig för att du inte grävde upp cykelvägen till skolan, det säger Stefan Löfving, byggledare med många års erfarenhet av att bygga utan att schakta.
Schaktfritt = grävfritt
Att bygga eller renovera med schaktfria metoder innebär kort och gott att du trycker alternativt borrar dig genom jordlager och berg, i stället för att gräva. På så vis undviker du att göra stora ingrepp i marken och slipper forsla bort stora mängder jord och sten.
Varför ska man bygga schaktfritt?
Den kanske viktigaste anledningen är att metoden är schysstare mot miljön. Som ett exempel minskar koldioxidutsläppen med upp till 80 procent om du väljer schaktning framför grävning vid byte av vattenledning. Dessutom går det fortare vilket i slutänden sparar pengar.
Vilka är fördelarna med att bygga schaktfritt?
Du kan bygga med stor precision och skräddarsy tekniken för bästa resultat. Det är en avancerad teknik med hög säkerhet.
Vilka metoder används?
Det finns många olika metoder att välja mellan. En första avgörande faktor är om arbetet ska göras i berg eller jord, men också de olika förutsättningar som gäller för platsen. Borrutrustningen kan anpassas så att den klarar alla sorters markförhållanden, till och med att jobba under grundvattennivån.
Vilka projekt har du jobbat med där du använt metoden?
I Täby skulle den nya VA-ledningen läggas ner i marken som skiftade mellan lera, grus och sten. Dessutom under grundvattennivån. Och på ett djup av 7-10 meter. Till råga på allt skulle projektet genomföras mitt under brinnande julhandel utan att påverka tåg- eller biltrafiken till Täby centrum. Det var tuffa utmaningar, säger Stefan, men allt gick över förväntan. Jag är särskilt nöjd med precisionen när vi borrade i blandmaterial – tekniken var helt fenomenal!