Foto: Per Myrehed
Foto: Per Myrehed

Vi målar träden gröna tillsammans

Forsen vill vara en hållbar samhällsbyggare och ett led i detta är satsningen på att skapa hållbarhet i alla projekt. Förra året lanserades den interna strategin ”Gröna träd” och här berättar Forsens Hållbarhetsledare Emilia Sevelius hur vi skapar hållbara projekt. Tillsammans.

Jag anställdes som Hållbarhetsledare på Forsen för ett år sedan, i oktober 2023. För mig är det en stor drivkraft att få jobba på ett bolag som vill bidra, som vill göra allt man kan. För planeten, för samhället och för våra kunder. Och dessutom känna att vi gör det tillsammans.

Under mitt första år på Forsen har jag varit med att utveckla en intern strategi så att alla projektledare ska känna sig bekväma med att lyfta frågan om hållbarhet i alla våra projekt. Vi kallar satsningen för ”Gröna träd” och för oss är det ett sätt att mäta hur mycket vi jobbar med hållbarhet. Vi startade i Malmö och har nu lanserat det i hela landet och även etablerat metoden i Göteborg och Halmstad.

Alla Forsens projekt som startats efter augusti 2023 i Malmö börjar som ”Vita träd”. När projektledare sedan lyfter hållbarhetsfrågan och tar dialogen med kund, som ett första steg i nya eller befintliga projekt, blir det ”ljusgrönt” och om man därefter lyckas komplettera med någon form av hållbarhetstjänst går det över till att bli ”mörkgrönt”. Vi vill alltså gå från ”Vita träd” till ”Mörkgröna träd”, med hjälp av en konkret och tydlig process. Vår målsättning i Malmö är att vi ska ha 90 procent ”Ljusgröna träd” och 10 procent ”Mörkgröna träd” i slutet av 2024. Varje person har samma mål som kontinuerligt följs upp i medarbetarsamtal. Det är viktigt för oss att alla känner att vi jobbar tillsammans mot de här målen.

Som ett stöd i dialogen med kund har vi även tagit fram en matris som kallas ”20 frågor”, som vi lanserat på samtliga Forsens kontor. I detta dokument har vi listat olika hållbarhetsåtgärder som man kan ta med sig in i projekt. Det kan handla både om vad planeten i allmänhet och beställaren i synnerhet tjänar på olika åtgärder och vad investeringen blir. Åtgärderna kan handla om allt från bihotell, miljöcertifieringar, återbrukssamordning eller hållbara materialval. Förhoppningen är att detta ska bli en vägledning för våra projektledare så att de känner sig bekväma att lyfta frågan. Säljer de in hållbarhet i ett projekt kommer jag sedan in som en expertresurs. Målet är att hållbarhet ska bli en naturlig del av Forsens verksamhet. Och att vi gör det tillsammans, både internt men också med våra kunder.

Just nu jobbar jag i ett projekt i Vellinge kommun. Sundsgymnasiet byggs om och byggs till och Forsens roll omfattar både projektledning och återbrukssamordning. Det vanligaste är att vi genomför en miljö-och återbruksinventering men i det här projektet har jag fortsatt att hjälpa kunden även med hanteringen av det återbrukade. Jag har gjort en kartläggning över vilka produkter som fanns i byggnaden innan projektet startade för att i nästa skede bestämma vilka av de identifierade produkterna som kunde återbrukas och användas i de nya lokalerna och även vilka produkter som kunde återbrukas externt. Jag har också haft kommunikation med rivarna för att säkerställa en varsam hantering av de produkter som ska återbrukas. Det som tas till vara i det här projektet är främst en hel del inventarier som armaturer, toaletter och möbler från klassrummen, men även glaspartier och marksten.

Projektet startades innan jag anställdes men efterhand har ambitionsnivån höjts. Eftersom det handlar om en om- och tillbyggnad, på sammanlagt cirka 2 300 kvm, finns det inget lagkrav på att genomföra en klimatberäkning. Jag vill dock poängtera vikten av att klimatberäkna, det är först då vi kan visa beställaren hur de verkligen gjort skillnad. När vi kan visa exakta siffror på vad de faktiskt har sparat i kronor, om de återbrukat kontra köpt nytt, och även hur mycket koldioxid de har sparat i projektet. Sedan ska de skryta med de siffrorna, tycker jag!

Vinsterna med hållbarhet är givetvis flera och jag tycker att vi måste göra allt vi kan för vår planet och för vårt samhälle. För oss på Forsen handlar det mycket om att minska klimatpåverkan från vår egen verksamhet och de projekt vi jobbar i, det arbetar vi väldigt mycket med. Vi vill också vara med att förflytta byggbranschen framåt, därför deltar vi i olika samverkansforum. Här i Malmö sitter jag med i ett lokalt samverkansforum som heter LFM30, Lokal Färdplan Malmö 2030, ett forum som strävar efter att vår bransch ska bli klimatneutral till 2030. Forsen har också gått med i motsvarande forum i Stockholm, Klimatarena Stockholm. Målen må anses ambitiösa men vi jobbar tillsammans för att nå resultat och just samverkan är nyckeln i allt som har med miljö och hållbarhet att göra.

Vi använder cookies på den här sajten. Läs mer om cookies och dess användning i vår integritetspolicy: härOK