Grimstaskolan – en klassisk skolbyggnad rustas för framtiden
Grimstaskolan är en klassisk F-9-skola belägen i Grimsta, Västerort, med cirka 630 elever. Skolan som är en vacker 50-talsbyggnad, genomgår just nu en omfattande renovering och modernisering. Projektet startade i januari 2024 och beräknas vara klart till årsskiftet 2025/2026. Under hela renoveringsperioden är eleverna evakuerade till en temporär skola.
Renoveringen är omfattande och innefattar bland annat helt nya installationer, nya fläktrum i nya lägen, nya ytskikt, fönsterrenovering och ett nytt tillagningskök. Ett viktigt fokus är att effektivisera och bättre nyttja skolans befintliga ytor. Exempelvis flyttas bl.a. personalrum, slöjd, bild, fritids och hemkunskap till nya platser i skolan för att skapa bättre flöden och optimera lokalanvändningen och ha möjlighet att utöka elevantalet. Men också för att få plats med de moderna installationerna som krävs för att få plats med fler elever och få ett bättre inomhusklimat – installationer som ofta kräver större ytor än vad som fanns i 50-talsbyggnader.
För att skapa en bättre inomhusmiljö för elever och personal byggs bl.a. större fläktrum för att säkerställa bättre luftkvalitet. Dessa byggs i nya tillskapade ytor i källarna som varit outgrävda. Detta är har blivit mycket tekniskt komplicerat men, men det gör att vi kan undvika tillbyggnader och därmed behålla skolgården intakt. Samtidigt genomförs dränering för att säkra byggnadens långsiktiga hållbarhet.
Bevarande av kulturarvet
Samtidigt är Grimstaskolan kulturklassad, vilket innebär att stor omsorg läggs på att bevara skolans tidstypiska detaljer och originalkaraktär. Det gäller bland annat aulans unika väggmålningar av Einar Forseth och andra unika inslag från 1950-talet runt om i skolan i form av fina snickerier och detaljer. Ett viktigt mål i projektet är att arbeta med att i så hög utsträckning som möjligt bevara det som fungerar, istället för att byta ut och modernisera i onödan. Det är mer hållbart och kostnadseffektivt.
Forsen driver projektet nu i produktionsskedet på uppdrag av SISAB (Skolfastigheter i Stockholm AB). Projektet präglas av stor varsamhet och omtanke, där vi hela tiden balanserar mellan att modernisera för dagens krav och att bevara skolans unika miljö och historia.
Eftersom det är en äldre byggnad dyker det ständigt upp nya överraskningar, vilket ställer höga krav på flexibilitet och nära samarbete mellan alla parter. Att arbeta tillsammans med kunden och entreprenörerna på ett öppet och lösningsorienterat sätt är avgörande för att lyckas.
Unika inslag och innovation
Det som gör projektet unikt är just kombinationen av omfattande tekniska uppgraderingar och varsam renovering av en kulturklassad byggnad. Att vi lyckas skapa en modern och funktionell skolmiljö samtidigt som vi bevarar skolans själ och historia är en utmaning, men också något vi är stolta över att kunna bidra till.
Varsamt bevarande och smartare användning av utrymmen är kärnan i hela projektet. Vi visar att det går att skapa moderna skolmiljöer utan att sudda ut historien – och samtidigt ta ansvar för miljön. Projektet är fortfarande i genomförandefasen, men redan nu ser vi hur viktigt det är med tydlig kommunikation och nära samarbete i komplexa renoveringsprojekt. Särskilt i kulturklassade byggnader där nya förutsättningar och utmaningar hela tiden dyker upp.
“Grimstaskolan är ett riktigt fint exempel på hur vi kan modernisera en skola för framtidens behov, samtidigt som vi tar vara på byggnadens historia och unika karaktär. Det är ett spännande och lärorikt projekt som vi på Forsen är stolta över att leda”
—Louise Landberg, Affärsenhetschef/Projektledare, Forsen
- Kund: SISAB
- Forsens uppdrag: Projekt-, installations och byggledare för nygg och mark
- Kontakt hos Forsen: Roger Lindqvist
- Genomförandeform: GE
- Genomförandetid: Januari 2024 till januari 2026
- Omfattning: Ca 8000 kvm
- Arkitekt: Liljewalls
- Ort: Stockholm