Klimatberäkning för renoveringen av Villa Bonnier
Villa Bonnier från 1927 är klassad som statligt byggnadsminne och ska nu renoveras. Forsen har på uppdrag av Riksdagsförvaltningen, som förvaltar villan, medverkat tidigt i processen och ansvarat för ekonomisk kalkyl och klimatberäkning. Allt för att förse beställaren med underlag som kan driva projektet mot en så liten miljöpåverkan som möjligt.
Villa Bonnier, med sina 892 kvm på Nobelgatan 13 i Diplomatstaden i Stockholm, är ritad av arkitekten Ragnar Östberg och uppfördes 1927 för bokförläggaren Åke Bonnier den äldre och hans hustru. Efter parets bortgång 1981 testamenterades villan till svenska staten och disponeras idag av talmannen och regeringen för representation. Fastigheten är sedan maj 2018 klassad som statligt byggnadsminne och även blåmärkt av Stadsmuseet i Stockholm.
Flera hållbarhetsaspekter
Nu väntar en renovering av 20-talsvillan, främst invändigt i form av nya ytskikt men även exteriört då man bland annat ska dränera och återställa planteringar och statyer. Forsen kopplades in tidigt i processen och levererade under hösten 2024 både en ekonomisk kalkyl och klimatberäkning.
– Det må vara ett mindre uppdrag men i den här typen av renoveringar känns det både viktigt och fint att få vara en del av processen, menar Thomas Gustafsson, Hållbarhetsledare på Forsen. Det här är ett statligt byggnadsminne där en av hållbarhetsaspekterna ligger i just själva bevarandet. Men givetvis också att renoveringen ska göras med så lite klimatpåverkan som möjligt.
Unikt hus med unik fördelning
I Villa Bonnier hänger det mycket konst på väggarna så i det här projektet ser fördelningen och gränsdragningen i klimatberäkningen lite annorlunda ut.
– Det är ett unikt hus att arbeta med med tanke på all konst. Konsten kommer att plockas ner varsamt för att sedan transporteras iväg och förvaras under rätt förhållanden under själva renoveringen. Det betyder att just transporterna kommer ta en större plats i projektet än vad som är brukligt. Fördelningen produkten vs bygg- och installationsprocessen brukar vara 85%-15% men här är fördelningen istället 30%-70%. Allt som kommer göras på plats kommer väga tyngst och ge det största klimatavtrycket.
Att kvantifiera miljöpåverkan har varit en viktig del i projektet, där en tydlig strategi och beräkningsmodell har försett Riksdagsförvaltningen med underlag för att ta beslut som driver dem i rätt riktning mot minskad miljöpåverkan.
- Kund: Riksdagsförvaltningen
- Forsens uppdrag: Hållbarhetsledning (klimatberäkning och ekonomisk kalkyl)
- Kontakt hos Forsen: Thomas Gustafsson
- Ort: Stockholm