Foto: Panorama arkitekter
Foto: Panorama arkitekter
Foto: Panorama arkitekter
Foto: Panorama arkitekter
Foto: Panorama arkitekter
Foto: Panorama arkitekter

Konferensanläggning med karaktär och hållbarhetsfokus

Bölsö Gård utanför Älmhult har omvandlats till en konferensanläggning där byggnader och natur knyts ihop på flera sätt. Beställaren Bölsö AB, som är en del av Ikano-koncernen, har haft stort fokus på hållbarhetsfrågor och varit måna om att göra hållbara val ända från projektstart. I projektet har Forsen haft uppdrag som projektledare, byggledare och kontrollansvarig enligt PBL.

På Bölsö Gård ska besökarna både se och uppleva att hållbarhet och naturnära material står i fokus. Projektet har bestått av en om- och tillbyggnad av en befintlig stenlada till en ny konferensanläggning om 1 600 kvm plus nybyggnation av två övernattningshus med sex rum var. Dessutom har man valt att inte riva intilliggande hus utan bland annat bevarat både hönshuset och kvarnhuset.

– För beställaren har det varit viktigt att genom hela projektet inspireras av och förvalta det byggnadshistoriska arv som finns här. Platsen har verkligen fått behålla sin karaktär, berättar Ulrika Hyll, projektledare på Forsen.

Återbruk och bevarande
Även interiört har naturmaterial och karaktär fått ta plats. I stenladan har exempelvis större delen av de befintliga takstolarna i det nya taket återbrukats och karaktäristiska detaljer som klätterpelare har fått nya placeringar i den interiöra gestaltningen.

– De gamla gjutjärnsskålarna för vatten till korna har också kommit till ny användning, bland annat för påfyllnad av dricksvatten till besökare med egna vattenflaskor.

I projektet har man valt trä i stommen där det har varit möjligt och i stenladan har stenväggen lämnats orörd. Överlag har man velat använda sig av material som smälter samman med både naturen och byggnadshistorien och där rummen inte slutar innanför fasaden utan fortsätter ut längs fasaderna och vidare.

Klimatsmarta val

– Även i den nybyggda delen av ladan och i de båda övernattningshusen består de interiöra materialen främst av trä på väggarna och golv av klimatsmart betong. Trä är ett hållbart material, både ur produktionssynpunkt men också ur ett cirkulärt perspektiv.

Fasaden på de två övernattningshusen är också av trä.

– Här har vi använt trä som bränts enligt den japanska traditionen Yakisugi och som är helt fritt från kemikalier, berättar Ulrika Hyll.

I övernattningshusen har hampaisolering använts.

– Det är ett fantastiskt material att jobba med och innebär ett otroligt mycket mindre klimatavtryck eftersom det är helt växtbaserat och kommer från hampaplantans stjälkar.

Hållbarhet ett självklart perspektiv
Andra hållbara lösningar på Bölsö Gård är exempelvis gråvatten för spolning i toaletterna, sedumtak på miljöhus, solceller på tak och dessutom lösningar för dagvattenhantering.

– Projektet är försett med nödvändig dagvattenhantering på byggnaderna där dagvattnet landar i olika typer av uppsamlingskärl. Och ytvattnet hanteras med hjälp av stenkistor. Konceptet kring dag- och ytvattenhanteringen har varit att det ska vara synligt och inte byggas bort.

Det här är ganska karaktäristiskt för hela projektet, konstaterar Ulrika Hyll avslutningsvis.

– Det har varit roligt att jobba med en beställare där hållbarhet varit ett så självklart perspektiv från början och där man inte bara gör som man brukar.

 

  • Kund: Bölsö AB
  • Forsens uppdrag: Projektledare, byggledare och kontrollansvarig enligt PBL
  • Kontakt hos Forsen: Ulrika Hyll
  • Genomförandetid: 2024
  • Arkitekt: Panorama arkitekter
  • Ort: Halmstad

Vi använder cookies på den här sajten. Läs mer om cookies och dess användning i vår integritetspolicy: härOK