Foto: Per Myrehed
Foto: Per Myrehed

Missionskyrka blir Ölbryggeri

Gå det att bygga om en kyrka till ölbryggeri? Visst, men det var en stor utmaning och ett av Forsens kanske hittills mest udda byggprojekt.

Mikrobryggeri

Den gamla Betlehemskyrkan i Sundbyberg utanför Stockholm hade stått tom och öde i många år när tre unga grabbar hörde av sig och ville hyra fastigheten för att förverkliga sin dröm om att starta ett lokalt mikrobryggeri. Det var också en av de få byggnader som hade så högt i tak, i detta fall en 13 meter hög kyrksal, att ett högt bryggverk fick plats i lokalen.

Ett och ett halvt år tog det att få alla tillstånd och sedan bygga om, och på sensommaren 2014 kunde Sundbybergs Köksbryggeri dra igång och tillverka framför allt de populära öl-sorterna Sumpans ale och Halvlager som båda finns att köpa på Systembolaget.

Den enskilt största utmaningen vid ombyggnaden var golvet. Det tidigare kyrkgolvet var helt av trä och stod uppmurat på stenpelare från koret och fram till entrén.

Fast det fanns förstås mer att göra för att den förfallna kyrkan skulle bli en modern industrilokal: nya golvbrunnar sattes in, jordade eluttag monterades, läktarnas trappor planades ut, två större ytor blev till lager samt krossrum för malten och en ny port installerades för att ta emot och skicka varor.

Kyrkbänkarna står kvar

Ändå är det fortfarande mycket av kyrka. Ja, till och med de gamla kyrkbänkarna och orgeln står kvar.

När man nu kommit igång med ölproduktionen satsar de tre unga bryggeriägarna på nästa steg – att på sikt öppna en lokal pub kombinerad med ett konstmuseum i den före detta kyrkan.

Forsen hjälpte oss att finna smarta och kostnadseffektiva lösningar
– Per Wistedt, chef för Projekt på Fastighets AB Förvaltaren
  • Kund: Fastighets AB Förvaltaren
  • Forsens uppdrag: Byggprojektledning
  • Kontakt hos Forsen: Tor Andersson
  • Genomförandeform: Totalentreprenad
  • Genomförandetid: 2013 – 2014
  • Ort: Stockholm

Vi använder cookies på den här sajten. Läs mer om cookies och dess användning i vår integritetspolicy: härOK